De bästa schackspelarna tränar regelbundet och spelar mycket och ofta. Den som vill utveckla sitt schackspelande kan börja med att öka speltiden, övning ger som bekant färdighet. Ett bra knep är att spela med en eller flera kompisar och kanske gå med i en schackklubb. Där finns även möjligheten att börja tävla. Skaffa även mycket speltid genom att spela schack på datorn eller nätet.

Ett tips för att bli bättre på schack är att jobba med spelöppningen. Studera öppningsvarianter som världsklasspelare spelar. Analysera dina egna partier; att bli bättre handlar om att inte göra om samma misstag. Misstag i mittspelet hänger ofta samman med felaktiga tankemönster som kan vara svåra att korrigera. Analysera ditt eget parti direkt efter spelet medan du fortfarande minns dragen och försök komma ihåg vad du tänkte på under partiets gång. Slutspel bör man analysera från slutet.

Ett annat bra knep för att bli en bättre schackspelare är att öva på din visualiseringsförmåga och lära in en inre bild av schackbrädet. Låt de olika pjäserna röra sig över brädet i ditt minne och håll koll på vilka rutor den passerar. Schack handlar också mycket om psykologisk träning, hur länge man orkar stå ut, hur man hanterar tidspress och hur många drag man kan tänka ut i förväg. Läs på och analysera matcher och partier mellan professionella spelare. Det finns många sidor nätet för att träna drag och partier.

Posted in: Schack.
Last Modified: mars 26, 2015