Flera schackspelare har genom tiderna blivit kända för sitt engagemang i schack. Filmhistoriens mest kända schackspelare ses i ”Det sjunde inseglet” av Ingmar Bergman. Där spelar korsriddaren Antonius Block schack mot Döden för att upprätthålla sitt liv.

En känd stormästare i schack är den armenisk-ryska världsmästaren Garri Kasparov, född 1963. Mest känd blev han för sin dramatiska och fantasirika spelstil. Till skillnad från Garri Kasparovs spelstil, blev den ryska schackspelaren Anatolij Karpov känd för sitt försiktiga, omsorgsfulla och riskfria spelande. Anatolij Karpov, född 1951, blev även han världsmästare i schack och utmärkte sig som en snabb spelare.

Även i Skandinavien finns flera kända schackspelare, bland andra Magnus Carlsen, född 1990 och därmed en ung schackspelare. Magnus Carlsen är en norsk schackspelare och världsmästare och är i dagsläget den högst rankade spelaren i världen. Magnus har haft Garri Kasparov som coach. Hans spelstil är svårläst och intuitiv och han har bra uthållighet.

Från Sverige Ulf Andersson, född 1951, ett bekant namn för många inom schackgenren. 1983 rankades han som världens tredje bästa schackspelare.
Den svenska schackspelaren Pia Cramling, född 1963, har blivit internationell stormästare och betraktas idag som en av världens bästa kvinnliga schackspelare.

Posted in: Schack.
Last Modified: mars 26, 2015