Etta på många brädspelslistor och årets julklappsspel 2011. Portobello Market låter en jäklar med sina motståndare, tvingar en att tänka taktiskt och går att spela om flera gånger utan att man blir less. 

Tanken är att man har olika torgstånd i London och vill locka dit folk. Den som lockar mest folk och kommer först till 10 poäng vinner. Man spelar i turordning. Man har handlingsbrickor, spelplan och torgståndsklossar. Klossarna varierar beroende på hur många spelare man är. Det finns också en Bobby (en polis) som är en neutral spelare som kan användas av alla under vissa omständigheter.

De olika marknaderna på spelplanen har olika värden, visat i tryckta siffror. Det är en av faktorerna som spelar in när man ska välja plats att skapa sitt torg. Annat kan också vara storlek, hur många poäng man behöver och helt enkelt vilka marknadsplatser som finns lediga.

Man har en handling varje runda men två alternativ. Ena är att placera ut en torgkloss på ett vald marknadsplats. Den andra är sedan att placera ut en besökare vid en marknad: det behöver inte vara samma marknad som du nyss byggde. Vart man bygger torgståndet vilar på vart Bobbyn står: du får endast bygga där. Samt måste du börja längst ut på en gata eller bygga från en redan existerande torgplats och det behöver inte vara en torgplats som du har byggt själv.

Det finns några andra regler som spelar in, hur man använder handlingsbrickorna och hur man flyttar runt Bobbyn, men i stora drag är det så man spelar Portobello Market.

Spelet passar 2-4 spelare och är lämplig och förståeligt för barn över 8 år. Det är faktiskt lätt att lära sig och bjuder på bra underhållning. Ett parti tar mellan en halv till en timme. Man brukar likna upplägget och kvalitén med Ticket to Ride, ett omåttligt populärt spel som har utgivits i flera versioner. Portobello Market har också expansioner som finns att köpa men själv spelet kan vara luriga att få tag på eftersom det var flera år sedan det kom ut och varit så populärt.

Posted in: Schack.
Last Modified: juni 23, 2014