SM i schack spelas och avgörs en gång om året genom en turnering som arrangeras av Sveriges Schackförbund, SSF. Svensk lagmästare är segraren av elitserien, den högsta serien i seriesystemet Allsvenskan. SM i schack har cirka 700 deltagare varje år i alla åldrar och i olika klasser; elit, dam, knatte, junior och veteran.

Sveriges Schackförbund är en medlemsorganisation för distriktsförbund och schackklubbar. De har cirka 17 000 medlemmar där cirka 13 000 är ungdomar. Det går att följa elitgrupperna i Schack-SM live på nätet. För att uppmuntra yngre schackspelare att tävla arrangeras Skol-SM varje höst för alla ungdomar som är 20 år och yngre och går i svensk skola samt är medlemmar i Sveriges Schackförbund.

Det finns specialregler vid tävlingar. I de flesta turneringar måste varje drag utföras med endast en hand. ”Rörd är förd” är en regel som innebär att om en pjäs med mening har rörts vid så måste den flyttas. Detta gäller om det finns giltliga drag, och man får inte röra en pjäs och sedan ångra sig, och förflytta en annan. Regeln ”släppt är släppt” innebär att en förflyttad pjäs måste stå kvar, man får alltså inte ta tillbaka en pjäs som släppts. Vid schackturneringar används schackur för att hålla reda på betänketiden.

Posted in: Schack.
Last Modified: mars 26, 2015